جلو دانشگاه ۲۷

از irPress.org
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ ژانویهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۴:۰۱ توسط Azarestaan (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۷ صفحه ۱۲۲
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۷ صفحه ۱۲۲
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۷ صفحه ۱۲۳
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۷ صفحه ۱۲۳
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۷ صفحه ۱۲۴
کتاب جمعه سال اول شماره ۲۷ صفحه ۱۲۴


مفهوم شهر - مطالعات شهری‌و‌منطقه‌ای- ۱. مجموعه ۶ مقاله

نویسندگان: ژان رمی - جرج زیمل - ف.ه.کاردوژو - دیوید هاروی

برگردان: مینا مخبری - گیتی اعتماد - مهدی کاظمی بیدهندی - بهروز منادی‌زاده

نشر ایران - بها ۲۰۰ ریال

شهر چیست و تفاوت آن با روستا از لحاظ علمی و ارزش‌ها و بینش‌های فرهنگی گوناگون کدام است؛ آیا تکنولوژی، تشکیلاتِ اقتصادی - اجتماعی و ارزش‌های فرهنگی در پیدایش و گسترش شهرها مؤثرند با ظرورت‌ها و ویژگی‌ها و کلیت‌های تاریخی که شهر در جریان آن تحول می‌یابد؟ آیا جامعه‌شناسی علمی به‌شهر به‌عنوان یک پدیدهٔ ناشناخته پرداخته یا به‌مثابهٔ نوعی شیوهٔ زیستن یا محل اسکان طبیعی انسان ویا اشکال دیگر؟. آیا روند مادی و اخلاقی و تحول و تکامل زیست شهرنشینان از نظام اِکولوژیک (بوم‌شناختی) وابسته به‌آن شهر پیروی می‌کند یا بازتابی از مناسبات اقتصادی و اجتماعی حاکم بر مردم آن شهر است؟

روان اجتماعی زندگی شهری چه تفاوتهائی با روان اجتماعی زندگی روستائی دارد؟ کلان شهر چیست و خصلت‌ها و خصوصیات فیزیکی و حیاتی و سازمان اجتماعی و عارضه‌های آن کدام است؟ گسترش شهرها و ایجاد کلان شهرها تا چه حد تحت تأثیر توسعهٔ سرمایه‌داری صنعتی است؟

از دیدگاه مارکسیم شهر چگونه تبیین می‌شود و از لحاظ فلسفی چه تفاوتی بین برداشت مارکسیست‌ها و ایده‌آلیست‌ها از پدیدهٔ شهر و شهرنشینی هست؛ در این صورت آیا مناسبات تولیدی و بافت و زیرساخت اقتصادی و روابط اجتماعی و تضادهای طبقاتی از عناصر اصلی پیدایش و گسترش شهر و کلان شهر است یا عواملی چون نظام اِکولوژیک و نظریات دیگری که عمدتاً مبتنی برذهن‌گرائی است؟

و سرانجام آیا پدیدهٔ شهر و شهرنشینی از قانونمندی و فرماسیون ویژه‌ئی برخوردار است و می‌توان آن را دربارهٔ تمام شهرها از کشورهای توسعه نیافته گرفته تا شهر در کشورهای سرمایه‌داری و صنعتی قابل انطباق دانست؟

پاسخ این پرسش‌ها و پرسش‌های مشابه آن در زمینه شهر و شهرنشینی، محتوی مجموعهٔ شش مقاله علمی و آموزنده‌ئی است که با عنوان مفهوم شهر از سوی گروه تحقیق و مطالعات شهری و منطقه‌ئی تدوین و توسط نشر ایران انتشار یافته است.


اهمیت نشر این کتاب گذشته از جنبه علمی آن، از آن جا بیشتر آشکار می‌شود که بدانیم، رشد غول‌آسا و فربگی بیمارگونه شهر و شهرنشینی در ایران که معمار کودن تمدن بزرگ، فریبکارانه برای تحمیق و سرپوش گذاشتن بر غارت‌گری